Parents (Dutch)

Groente en fruit: betrek je kinderen er bij

Drie goede redenen om voor groente en fruit te kiezen:


♦ Ze geven kleur, textuur en gevarieerde smaken aan maaltijden
♦ Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, en vezels
♦ Ze kunnen bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

 “Groente en fruit zijn essentieel voor de gezondheid en groei van kinderen”

Als baby’s goed rechtop kunnen zitten, is groente zeer geschikt als eerste vaste voeding.

Wat gebeurt er als baby’s voor het eerst kennismaken met een nieuwe smaak?

Waarschijnlijk zie je vreemde gezichtsuitdrukkingen als baby’s voor het eerst een nieuwe smaak proberen. Dit betekent niet per se dat hij of zij de smaak niet lekker vindt. Baby’s worden geboren met een voorkeur voor zoete smaken en moeten zure en bittere smaken leren waarderen. Soms treedt de reactie simpelweg op omdat baby’s verbaasd zijn door de onbekende smaak.

“Vieze gezichtsuitdrukkingen betekenen waarschijnlijk dat het kind een nieuwe smaak aan het ontdekken is”

Vijf tips voor succes met groentes

Houd vol
Als je baby een groente de eerste keer niet lekker lijkt te vinden, biedt het dan vrij snel nog eens aan. Nadat je baby de groente een paar keer geproefd heeft, zal hij/zij het heel waarschijnlijk met plezier eten. Probeer het 8 tot 10 keer over een periode van een paar weken om het zeker te weten.
Bied één groente per keer aan, zodat je baby aan de individuele smaken kan wennen.

"Volhouden is wat maakt dat je baby groente en fruit lekker gaat vinden"


Varieer met groente en fruit
Het is erg belangrijk dat jouw baby verschillende smaken aangeboden krijgt, omdat dit zowel op de korte termijn als in het latere leven leidt tot een betere acceptatie van nieuw en ander eten. Probeer elke dag iets anders aan te bieden, maar vergeet niet de voedingsmiddelen te herhalen die eerder zijn geweigerd.

“De overgang naar vast voedsel biedt volop kansen omdat kinderen in deze periode er voor open staan voedselproducten met verschillende smaken, geuren en textuur te accepteren.”

Wees een rolmodel
Als ouders ben je de voedselleverancier voor je kind, maar kun je ook het eetgedrag van je kind beïnvloeden door voorbeeldgedrag: Laat zien dat je het eten zelf ook eet. Als een groente onbekend voor je is, kun je het zelf ook vaker proeven en dan leer je het ook meer waarderen. Probeer zo vaak mogelijk met de kinderen te eten en laat zien dat je geniet van het eten van groente. Vergeet niet dat je kinderen naar je kijken en daden meer zeggen dan woorden!

“Wees een goed voorbeeld! Je bent het eerste en belangrijkste rolmodel voor je kind.”

Blijf rustig
Je bent verantwoordelijk voor het eten dat je je kinderen aanbiedt. Een rolmodel zijn is de beste manier om kinderen aan te moedigen groente te accepteren. Het is beter geen druk uit te oefenen of je kind om te kopen om hem te laten eten. Blijf verschillende voedselproducten aanbieden en uiteindelijk zal hij meer soorten eten. Hoeveel trek een kind heeft, kan van dag tot dag verschillen, dus let goed op de signalen die je kind geeft over trek hebben en vol zitten. Laat je kind mee beslissen over de hoeveelheden die hij eet. Dit helpt hem om een gezonde verstandshouding met eten te hebben.

“Te streng zijn kan negatieve gevolgen hebben voor het eetgedrag van kinderen. Blijf rustig!”


  Betrek je kinderen er bij
Als kinderen 2-3 jaar oud worden, kunnen ze kieskeurig worden en sommige voedselproducten gaan weigeren. Probeer kinderen zo snel mogelijk te betrekken bij het bereiden van de maaltijd en je zult zien dat ze meer geneigd zijn te eten wat ze zelf gemaakt hebben. De volgende ideeën kunnen helpen om kinderen voor eten te interesseren:
- Snijd fruit in grappige vormen.
- Maak de maaltijden aantrekkelijk met gezichten en vormen van groente en fruit.
- Laat de kinderen bij het boodschappen doen een nieuwe soort groente of fruit kiezen om uit te proberen.
- Laat kinderen de bladeren scheuren van groentes (sla) voor salades en sandwiches.
- Help kinderen een groente planten en verzorgen. Bijna alles wat je in een groentetuin kunt laten groeien, groeit ook in een pot.

“Activiteiten die het contact met voedsel verbeteren, kunnen leiden tot een betere acceptatie.”


Het HabEat project heeft als doel om te begrijpen hoe voedselgewoontes worden gevormd en veranderen bij baby’s en jonge kinderen. Meer informatie over de resultaten van het HabEat project komt in december 2013 beschikbaar.
Lees meer over het project: HabEat Newsletters