Parents (Greek)

Φρούτα και Λαχανικά: Βοηθήστε τα παιδιά σας να τα αγαπήσουν

3 Καλοί λόγοι για να μας αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά:

♦ Προσθέτουν χρώμα, υφές και ποικίλες γεύσεις στα γεύματα.
♦ Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες.
♦ Μπορεί να παρέχουν προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιους τύπους καρκίνου.


 «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.»

Όταν το μωρό σας μπορεί να καθίσει κατάλληλα και είναι έτοιμο να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, τα λαχανικά αποτελούν μία εξαιρετική πρώτη τροφή

Τι συμβαίνει όταν τα μωρά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με μία νέα γεύση;

Πιθανότατα, θα παρατηρήσετε κάποιες παράξενες εκφράσεις στο πρόσωπο του μωρού σας όταν δοκιμάζει για πρώτη φορά μία νέα γεύση. Αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως πως δε του/της αρέσει. Κάποιες φορές αυτή η αντίδραση συμβαίνει απλά και μόνο επειδή εκπλήσσεται από μία μη οικεία γεύση. Τα μωρά γεννιούνται με μία αρέσκεια προς τις γλυκές γεύσεις και χρειάζεται να εκπαιδευτούν για να αρέσκονται και στις ξινές και πικρές γεύσεις.

«Οι εκφράσεις δυσαρέσκειας στο πρόσωπό του πιθανότατα υποδηλώνουν πως το βρέφος ανακαλύπτει μία νέα γεύση.»

5 Συμβουλές για επιτυχία με τα λαχανικά

 Να είστε επίμονος/η
Αν στο μωρό σας δε φαίνεται να αρέσει ένα λαχανικό την πρώτη φορά που το προσφέρετε, προσπαθήστε πολύ σύντομα ξανά. Έχοντας δοκιμάσει το λαχανικό αρκετές φορές, είναι πολύ πιθανό να το καταναλώσει τελικά με ευχαρίστηση. Προσπαθήστε έως 8-10 φορές μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων για να είστε σίγουρος/η.

Προσφέρετε ένα λαχανικό κάθε φορά, έτσι ώστε το μωρό σας να εξοικειωθεί με την κάθε γεύση ξεχωριστά.

"Η επιμονή είναι αυτό που θα κάνει το μωρό σας να αγαπά τα φρούτα και τα λαχανικά"

 Προσφέρετε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών
Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε στο μωρό σας να δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις, καθώς αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αποδοχή νέων και διαφορετικών τροφίμων τόσο άμεσα, όσο και στα επόμενα χρόνια. Προσπαθήστε να δίνετε κάτι διαφορετικό τις περισσότερες ημέρες, χωρίς όμως να ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε και τα τρόφιμα που είχαν αρχικά απορρίψει.

«Η περίοδος του απογαλακτισμού είναι ένα «κρίσιμο διάστημα» κατά το οποίο το βρέφος μπορεί εύκολα να δεχτεί μία ποικιλία τροφών με διαφορετικές γεύσεις, υφές και αρώματα»

   Γίνετε πρότυπο
Ως γονείς παρέχετε στα παιδιά σας τα διάφορα τρόφιμα, αλλά μπορείτε όμως και να επηρεάσετε τη διατροφική συμπεριφορά τους, δρώντας ως καλό παράδειγμα προς μίμηση όταν εσείς οι ίδιοι τα καταναλώνετε. Αν κάποιο λαχανικό δεν είναι οικείο προς εσάς, ξεκινήστε να το δοκιμάζετε τακτικά και θα αρχίσει να σας αρέσει. Προσπαθήστε επίσης να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας όσο πιο συχνά μπορείτε και να τους λέτε πόσο σας αρέσει να καταναλώνετε λαχανικά. Μην ξεχνάτε πως οι πράξεις μιλάνε περισσότερο από τα λόγια και τα παιδιά σας σάς παρατηρούν!

“Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα! Είστε το πρώτο και σημαντικότερο πρότυπο για το παιδί σας”

   Προσπαθήστε να χαλαρώσετε
Εσείς είστε υπεύθυνος/η για τα τρόφιμα που προσφέρετε στα παιδιά σας και το να λειτουργείτε ως πρότυπο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την αποδοχή των λαχανικών. Είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείτε πίεση ή βία όταν προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο. Προσφέρετε συνεχώς μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων και πιθανότατα τελικά το παιδί θα καταναλώσει και μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων. Επειδή η όρεξη των παιδιών μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα, βασιστείτε στα σήματα πείνας και κορεσμού του παιδιού σας. Αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει σχετικά με την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει. Αυτό θα τον/την βοηθήσει να αναπτύξει μία υγιή σχέση με το φαγητό.

«Το να είστε υπερβολικά αυστηροί μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών»

     Παροτρύνετέ τα να συμμετέχουν ενεργά
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ίσως απορρίπτουν ή γίνονται πολύ επιλεκτικά με συγκεκριμένα τρόφιμα. Προσπαθήστε το συντομότερο δυνατό να τα εμπλέξετε στην προετοιμασία των γευμάτων και θα παρατηρήσετε ότι θα δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να δοκιμάζουν ότι  έχουν δημιουργήσει τα ίδια. Δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες για να τα παροτρύνετε να συμμετέχουν ενεργά:
- Τεμαχίστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε αστεία σχήματα.
- Διακοσμήστε τα πιάτα του φαγητού με προσωπάκια και σχήματα φτιαγμένα από φρούτα και λαχανικά.
- Όταν πηγαίνετε για ψώνια, αφήστε τα  να επιλέξουν ένα καινούριο φρούτο ή λαχανικό για να το δοκιμάσουν.
- Αφήστε τα να τεμαχίσουν με τα χέρια τα φυλλώδη λαχανικά για τις σαλάτες και τα σάντουιτς.
- Βοηθήστε τα να φυτέψουν ένα λαχανικό και καταστήστε τα υπεύθυνα για αυτό. Σχεδόν οτιδήποτε που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα λαχανόκηπο μπορεί να αναπτυχθεί και σε μία γλάστρα.

“Δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την επαφή με τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη αποδοχή”

Το πρόγραμμα HabEat έχει ως στόχο να κατανοήσει πώς διαμορφώνονται και πώς αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του προγράμματος HabEat θα είναι διαθέσιμες το Δεκέμβριο του 2013.